Els dies 21 i 22 d’abril Joves d’Acció hem organitzat dos actes per reflexionar sobre la persistència i el creixement de l’extrema dreta a la nostra terra.

El dia 21 realitzàrem el primer acte en col·laboració amb l’IES Jordi de Sant Jordi de València. Una xerrada del periodista Miquel Ramos, presentat per la professora Glòria Llorens, coordinadora del projecte de memòria històrica i democràtica del centre, que feu un recorregut sobre els assassinats i delictes d’odi relacionats amb l’extrema dreta que s’han produït a l’estat espanyol des de fa més de tres dècades.

A l’acte assistiren al voltant de 80 alumnes de Cicles Formatius i de Batxillerat, amb una durada de dues hores. L’alumnat participà activament plantejant diverses qüestions al ponent.

El dia 22, coorganitzada amb l’ Escola Guillem Agulló d’Omnium Cultural, vam tenir una Trobada oberta a joves amb la Sala d’Actes de l’Octubre CCC plena.

Aquest acte va comptar amb l’assistència de més de 80 joves i la presència de la família de Guillem Agulló, el jove independentista assassinat pel feixisme fa 30 anys.

Començàrem amb la intervenció de la germana de Guillem, Betlem Agulló i a continuació hi hagué un diàleg entre la politòloga Anna López i el periodista Miquel Ramos, moderat per Gemma Martínez, col·laboradora de La Directa. Anna López va fer una anàlisi del creixement de les diferents extremes dretes que han anat resorgint al món i Miquel Ramos feu esment a la històrica resistència de l’antifeixisme en aquests darrers trenta anys. Ambdós plantejaren quines estratègies calia desenvolupar per fer-li front.

Després, Carles X. Senso, autor del llibre “Feixisme mainstream” reflexionà sobre l’augment i potenciació dels discursos d’odi a través de les xarxes socials.

A continuació es presentaren diferents iniciatives per fer front als discursos i idees promogudes per l’extrema dreta. Glòria Llorens presentà el projecte de memòria històrica i democràtica de l’IES Jordi de Sant Jordi de València, Allan Contreras de l’Obrera de Sabadell defensà la necessitat de construir espais de trobada comunitaris on la diversitat i la vivència comunitària desactive els discursos d’odi i Adrià Tent, parlà del projecte La Fènix, Universitat Popular de València, que afavoreix la confluència i la reflexió des de diferents punts de partida.

Tancaren l’acte Xavier Antich, president d’Òmnium Cultural i Anna Oliver, presidenta d’Acció Cultural del País Valencià i de la Federació Llull. Tots dos reforçaren la necessitat d’espais formatius i de reflexió com aquest per tal de defensar els valors democràtics i fer front als discursos d’odi.

What's your reaction?
0none